„Транзакт Юръп“ ще развива услуги по картови разплащания от България

Новият собственик на „Ти Би Ай кредит“ няма да развива бизнеса с бързи кредити, а ще се фокусира върху предлагането на услуги, свързани с картови разплащания (acquiring услуги). Това каза пред „Капитал“ мажоритарният собственик на „Транзакт Юръп“ Ейбрахам Чесед, според когото България се превръща в международен център за развитие на индустрията на финансовите технологии и това е причината да инвестира в покупката на местна компания с лицензи и опит в тази сфера. Американският инвеститор навлезе на местния пазар през тази година, придобивайки дружеството за потребителски заеми от холандско-израелският холдинг „Кардан“. Сделката бе за 9.9 млн. евро и включваше продажба на портфейла от проблемни вземания на „Ти Би Ай кредит“ за 50 млн. евро на колекторската фирма „APS България“.

С ново име и стратегия

Информацията за договорената сделка между „Кардан“ и американската Marshall Acquisitions LLC се появи през октомври миналата година, когато страните поискаха одобрение от местните регулатори. За целите на придобиването през ноември в София бе основана компанията „Транзакт Юръп холдингс“, която е съсобственост на пет физически лица от САЩ, Великобритания и Германия. През февруари тя придоби 100% от акциите на „Ти Би Ай кредит“, с което компанията за бързи заеми окончателно преустанови дейност като такава и прие името на купувача. Новият собственик се насочи изцяло върху услугите по картовите разплащания, в които местният екип се бе специализирал по линия на договори с Visa и MasterCard.

Картовите оператори имат високи изисквания откъм технологичното оборудване на партньорите си, а пазарът на услуги, свързани с този тип разплащания, изисква значителни инвестиции от страна на участниците. Наред с това софийският екип е имал изградена клиентска мрежа сред търговци основно в чужбина, което е вдигнало цената на сделката до 9.9 млн. евро.

Голямото преструктуриране

„Ние сме много доволни от партньорството с „Транзакт Юръп холдингс“ и параметрите, които постигнахме в сделката. Това ни дава възможност да се фокусираме върху основната си дейност – потребителско кредитиране“, коментира пред „Капитал“ Цветан Петринин, изпълнителен директор на Ти Би Ай банк, която остава в портфейла на „Кардан“ за България.

„Нашият фокус са issuing и acquiring услугите, които предоставяме, а не потребителското кредитиране“, добави Васил Клаклов, изпълнителен директор на „Транзакт Юръп“, след като тя се освободи от нестратегическата дейност по отпускане на бързи заеми, като продаде и портфейла от лоши заеми за 50 млн. евро на колекторска фирма. Мажоритарният собственик на компанията Ейбрахам Чесед добави, че вече се работи по тригодишен план за развитие, който включва разширяване на екипа и евентуално отваряне на още офиси с цел разширяване на пазарното присъствие.

 

източник