Комитекс е част от революционния проект за подмяна на традиционните хартиени студентски книжки с електронни в УНСС

От тази учебна година първите електронни студентски книжки в Б ългария вече са факт в Университета за национално и световно стопанствo. УНСС е първият университет в Европа, който издава електронна студентска книжка на носител хибридна смарт карта. Този уникален по своята функционалност и възможности продукт е резултат от съчетание на иновативни смарткартови технологии и добро ИТ партньорство между Комитекс и УНСС, и с подкрепата на Банка ДСК, ISIC и Mastercard.
Засега от удобствата на електронната студентска книжка се възползват само първокурсниците в университета, като в следващите години традиционните хартиени студентски книжки ще бъдат напълно заменени в учебното заведение.
Самата електронна студентска книжка представлява пластмасова смарт карта, която може да се използва само като студентска книжка или по желание на студента да изпълнява функции на пълнофункционална дебитна платежна карта MasterCard от Банка ДСК. Е-книжката е интегрирана към всички информационни системи на университета. Студентите могат да получават информация за учебната си дейност от различни устройства – компютър, киоски в сградата на университета и мобилно приложение за смарт телефон.
Смарт картата съчетава в себе си модерна хибридна технология за електронна и визуална идентификация – едновременно има EMV контактен чип, сертифициран за банково приложение, и безконтактен чип DESFire с достатъчно голяма памет за сигурно съхранение на оценките от положените изпити. На лицето на картата има банкова информация и ISIC номер, както и цветна снимка на студента. На гърба на картата има идентификация чрез отпечатани всички важни студентски данни, както и QRcode линк към публичната част от личното досие на студента. За да има визуална идентификация за заверен семестър, се поставя и секюрити холограмен стикер. Цялата извън банкова персонализация на картите се прави в Картовия център на „Комитекс“ ООД.

Комитекс е доставчик и на други ключови технологии за реализацията на проекта:
1. Четящи устройства за безконтактни карти от ACS за вграждане в киоски, за учебните изпитни центрове на университета.
2. Смарт токъни от ACS като носители за сигурно съхранение на електронни подписи на преподавателите.
3. Секюрити холограмни стикери с OVD дизайн за защита на автентичността на картата като студентски идентифициращ документ.

http://cio.bg/9304_elektronnite_knizhki_v_unss__ulesnenie_za_studenti_i_prepodavateli

http://www.economic.bg/bg/news/9/unss-puska-parvata-elektronna-studentska-knizhka-v-balgariya.html

http://pcworld.bg/27463_unss_shte_premahva_hartienite_studentski_knizhki

http://news.bnt.bg/bg/a/khartienite-studentski-knizhki-otpadat-v-unss

https://www.dnes.bg/obrazovanie/2017/11/14/pyrvokursnici-ot-unns-pyrvi-s-e-studentska-knijka.359221

http://pcworld.bg/27463_unss_shte_premahva_hartienite_studentski_knizhki

http://www.focus-news.net/news/2017/11/15/2457091/unss-e-parviyat-universitet-v-balgariya-koyto-vavede-elektronna-studentska-knizhka-obzor.html