Разплащане с карти на Solar Christmas 2012 в Арена Армеец – iBonus card technology

За първи път в България организаторите на Solar Christmas 2012 въведоха електронно разплащане на консумацията от баровете, подобно на внедрената система в Amsterdam Dance Arena. За целта Клуб Ялта съвместно с Банка ДСК възложиха проект на Комитекс за безконтактни смарт карти за плащане на основата на технологията iBonus.
За реализацията на проекта екип на Комитекс инсталира 40 iBonus терминала и 10 принтера на всички барове и гишетата за зареждане на картите. Използвани бяха безконтактни електронни платежни карти, които се издаваха на 10 пункта в залата. Картите бяха предварително заредени с по 20 или 200 лв., като по преценка на гостите се дозареждаха с допълнителна произволна сума. Презареждането се извършваше и на баровете в залата. В случай, че част от заредената сума не е изконсумирана, притежателят на картата си получаваше обратно остатъка от сумата на място пак от гишетата на Банка ДСК.
Системата работеше безотказно по време на цялото парти (9 часа), времето за обслужване на един клиент на баровете се скъси в пъти, организаторите и банката имаха информация за оборотите по барове в реално време. С финалния сет на диджеите в 07.00 часа на 22.12. дежурния екип на Комитекс даде и подробна финална финансова справка на организаторите.

Технологията iBonus, представяна в България от Комитекс ООД, позволява произволен и практически неограничен брой платежни терминали да работят самостоятелно (без компютър) и паралелно във виртуална мрежа, като изпращат автоматично и непрекъснато информация за извършените транзакции през интернет към сървърите на Комитекс. Използват се безконтактни смарт карти с вградено електронно портмоне и ниво на сигурност, сходно с нивото на банковите платежни карти.