КОМИТЕКС ООД е основана от Виктор Петров и Полина Петрова

16.05.1995

КОМИТЕКС ООД е основана от Виктор Петров и Полина Петрова

Фирмата има за основен предмет на дейност организирането на специализирани изложения за компютърни технологии и популяризиране на бизнеса на водещи ИТ компании. Поради трудни икономически условия не се организират изложби, а идеята е взаимствана от БАИТ за организиране на първото BAIT EXPO през 1996 година.

Първи проекти за клиентски карти

01.08.1997

Първи проекти за клиентски карти

След старта на издаването на банкови платежни карти през 1996 година се появява интерес и към клиентски карти. Фирмата усеща пазарните нужди и започва да предлага услуги по печат и персонализация на карти чрез наемане на подизпълнители.

Комитекс става представител на ProtechnoCard (Germany)

01.03.1999

Комитекс става представител на ProtechnoCard (Germany)

Направено е първо посещение на специализирана ИТ изложба CeBIT Хановер и в палата 23 са проведени множество срещи, преговори и демонстрации на персонализираща техника от водещи доставчици. Подписано първо споразумение за партньорство с ProtechnoCard Германия.

Закупуване на собствена персонализираща техника

01.11.1999

Закупена е първата немска техника – картов принтер ProtechnoCard PT5000 за печат и персонализация на пластмасови карти. Започва обучение на екип и развитие на собствени услуги.

 

Нов офис на Комитекс

01.09.2000

Фирмата се премества в нов офис на бул. „Шипченски проход“ №47, където ще работи и ще се развива 11 години до септември 2011. В новия офис фирмата вече има общо 6 служителя.

Комитекс става представител на Versatile Card Technologies (USA)

01.05.2001

Комитекс става представител на Versatile Card Technologies (USA)

Комитекс става ексклузивен партньор и представител на най-големия производител на пластмасови карти в света VCT USA с общ произвеждан брой над 2 млрд. пластмасови карти. С това фирмата стартира партньорство във финансовия сектор и доставя всички видове и брандове платежни карти, като предлага пълно обслужване на процесите по дизайн, производство и доставка до трезора на клиента. В някои от годините са изпълнявани поръчки на 18 финансови институции.

Комитекс става представител на Matica (Italy), ACS (HongKong), UIC (Taiwan)

01.03.2002

Комитекс става представител на Matica (Italy), ACS (HongKong), UIC (Taiwan)

След ново посещение на CeBIT 2002 са договорени партньорства и ексклузивни представителства за България на фирма Matica, специализирана в решения за печатна и релефна персонализация на пластмасови карти, ACS от Хонг Конг, водещ световен доставчик на устройства за смарт карти, и UIC от Тайван, специализиран доставчик на четящи и записващи устройства за магнитни карти и OEM доставчик на POS устройства.

Създаване на собствен Картов персонализиращ център

01.09.2002

Закупуване на специализирана техника за печатна и релефна персонализация от Matica. Изграждане на собствен Картов персонализиращ център с предлагане на всички видове услуги по печатна, релефна и електронна персонализация. Начало на услуги по дизайн на банкови и небанкови карти.

Спечелен първи голям търг за банкови карти

01.03.2003

Комитекс печели търг за доставка на 265 000 банкови карти за Уникредит Булбанк и с това става доставчик на най-голямата банка в България. Картите са Visa и MC, произведени от VCT.

Начало на доставки на решения за електронен подпис

01.10.2003

Начало на доставки на решения за електронен подпис

Комитекс става доставчик на Информационно обслужване за четящи устройства за смарт карти за електронен подпис, а в последствие и на самите смарт карти. Първият електронно-подписан държавен бюджет от министър Милен Велчев е с четец и карта от Комитекс.

Начало на услугата по пликоване на карти

01.06.2004

Начало на услугата по пликоване на карти

Комитекс печели търг на Мобилтел за реализация на клубна програма и закупува първата в България специализирана машина Matica MS20 за машинно пликоване на пластмасови карти. Стартира предлагането на комплексна картова услуга: дизайн + производство + персонализация + пликоване.

Комитекс става представител на Evolis (France)

01.11.2005

Комитекс става представител на Evolis (France)

Evolis, като най-голям европейски производител на картови принтери, избира фирма Комитекс за свой ексклузивен търговски представител и сервизен център за България.

Първа доставка на EMV банкови карти

01.09.2006

Първа доставка на EMV банкови карти

Комитекс печели търг за доставка на първите EMV банкови карти за Уникредит Булбанк, с което банката става първата в България, издаваща новите чип карти за всички класове и брандове платежни карти.

Комитекс става представител на DIS (Germany)

01.04.2007

Комитекс става представител на DIS (Germany)

Немската компания Digital Identification Solution е водещ разработчик на ретрансферни принтери серия XID и с новото ексклузивно партньорство Комитекс разширява портфолиото от технологии за печат на карти. Започва и предлагане на услуга по ретрансферен печат в Картов персонализиращ център – основно за малки серии карти и за ID карти. Технологията е с най-добро качество при печат върху смарт карти.

Начало на няколко големи проекти за здравни и осигурителни клиентски ID карти

01.01.2008

Развитието на здравно-осигурителни и пенсионно-осигурителни услуги в България дават необходимост да се издават идентификационни карти за осигурени лица с персонална и лична информация за техни права. Спецификата изисква картите да са защитени чрез пликоване и това отваря нов пазар за машинно пликоване на карти с предлагане на ежедневна услуга към издателите на карти.

Комитекс доставя оборудване за ID карти на българската армия

01.02.2008

Комитекс доставя оборудване за ID карти на българската армия

След спечелен търг Комитекс са избрани от МО за доставчик на специализирано оборудване за издаване на ID карти на българските военнослужещи. В Министерство на отбраната е доставена и пусната в експлоатация система от ретрансферен принтер + двустранен ламинатор за ID карти с максимална защита.

Комитекс става доставчик на СКГТ за ID технологии

01.02.2009

Комитекс става доставчик на СКГТ за ID технологии

Комитекс започва да доставя картови технологии на Столична компания Градски транспорт. Автоматизира процесите по обработка на личните данни при издаване на абонаментни карти чрез внедряване на специализиран софтуер и скенери за документи по гишетата на СКГТ. Доставя принтери за персонализация Evolis Pebble и консумативи. Фирмата взема стратегическо решение да инвестира в технологии и оборудване за нуждите на бъдещите проекти за електронни системи за таксуване на пътници в масовия градски транспорт.

Комитекс става партньор на Charismatics (Germany)

01.07.2009

Комитекс става партньор на Charismatics (Germany)

След няколко години на доставки на четци и смарт карти за електронен подпис, Комитекс стартира партньорство и с водещ в света разработчик на PKI софтуер Charismathics. Това позволява да се предлага пълен комплект за КЕП: карта + софтуер + четец.

Виваком става клиент на Комитекс за клубната програма

01.05.2010

Виваком става клиент на Комитекс за клубната програма

След проведена тръжна процедура Виваком избира Комитекс за стартиране на клубната програма за клиенти VivaCLUB.

Нов офис на Комитекс в сграда Датекс

01.09.2011

Нов офис на Комитекс в сграда Датекс

Разрастването на бизнеса и екипа на фирмата, новите предизвикателства и изисквания на клиентите налагат изграждане на нов и съвременен офис. Помещенията са оборудвани с най-нова техника за сигурност, биометричен контрол на достъп и видеонаблюдения. Специално внимание се отделя на сектора на Картов персонализиращ център с цел максимална сигурност за информацията и персонализираните материали.

Начало на партньорство с FutureCard (OAE)

01.05.2012

Начало на партньорство с FutureCard (OAE)

Комитекс договаря ексклузивно партньорство с FutureCard като глобален производител и доставчик на банкови карти и смарт карти за идентификация. Това ново партньорство позволява Комитекс да има ефективен бизнес при доставката на EMV карти за български финансови институции.

Стартира услугата FestWallet с технология iBonus

01.12.2012

Стартира услугата FestWallet с технология iBonus

Комитекс разработва и предлага нова за България услуга – разплащания по време на музикални и масови мероприятия чрез технология за безконтактни фестивални карти FestWallet. С течение на годините това става масов, популярен, харесван и търсен начин за моментални разплащания за храна, напитки и стоки на основно музикални събития – от клубни прояви до многодневни мегафестивали с над 25 000 човека.

Европейски професионални ID карти

01.02.2013

Европейски професионални ID карти

Комитекс стартира работа по проекти за издаване на професионални идентификационни карти за всички медицински съсловия. В рамките на 2 години започват да се издават карти за Български зъболекарски съюз (БЗС), Български фармацевтичен съюз (БФС), Български лекарски съюз (БЛС), Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

Нова персонализираща система Matica All-in-One е пусната в действие

01.05.2013

Нова персонализираща система Matica All-in-One е пусната в действие

Компанията успешно реализира проект с европейско финансиране и в Картов персонализиращ център е доставена, инсталирана и успешно пусната в действие нова пълнофункционална система Matica MS7000 за персонализация и последващо пликоване на пластмасови карти. Всички етапи са интегрирани и управлявани от едно работно място. Системата работи с всички видове карти и реализира услуги за всички видове печатна и електронна персонализация + машинно пликоване в inline процес.

Комитекс става партньор на Datacard (USA)

01.11.2013

Комитекс става партньор на Datacard (USA)

Като утвърден лидер на пазара на технологии за печат и персонализация на пластмасови карти, Комитекс е одобрен и стартира партньорство с Datacard – най-големият производител на картова персонализираща техника с операции в 200 държави по света и 45 години история. Обект на това стратегическо партньорство са всички десктоп решения на Datacard, като особено внимание се отделя на линията за моментно издаване на банкови карти Financial Instant Issuance (FII), предвид на потенциала при разширяване на използваемостта на банкови платежни карти.

Редизайн на лого

01.12.2013

Редизайн на лого

Комитекс решава да осъвремени и освежи логото си. Визуалната връзка със старото лого се запазва като се обновяват цветовата гама и шрифта и се хармонизира визията на всички корпоративни елементи. Логото отразява непрекъснатия стремеж на компанията за развитие в областта на технологиите и високия професионализъм.

Специализиран OpenDay за Financial Instant Issuance

01.06.2014

Специализиран OpenDay за Financial Instant Issuance

Комитекс организира първия специален ивент за представяне на технологията за моментно издаване на банкови платежни карти. Присъстват представители на бизнес звената и картовите отдели на над 20 български банки. Пред тях се демонстрира издаване на банкова карта на място и дори част от присъстващите получават активни EMV карти, готови за използване.

Комитекс става партньор на Regula (Latvia)

01.11.2014

Комитекс става партньор на Regula (Latvia)

Компанията стартира ново стратегическо партньорство и става ексклузивен представител на Regula за България и Македония. Предлага богата гама от решения за персонална идентификация чрез скенери за документи и биометрични четци като нови направления за бизнес.

Начало на проектен бизнес

01.01.2015

Начало на проектен бизнес

Комитекс стартира изграждане на екип за реализация на цялостни проекти за корпоративния бизнес и държавния сектор или участие с технологии като поддоставчик на основните системни интегратори в тези проекти.

Комитекс става ISP на Entrust Datacard

01.04.2016

Комитекс става ISP на Entrust Datacard

Екип на фирмата участва в серия от обучения и Комитекс покрива изискванията за ISP на Entrust Datacard за реализация и поддръжка на проекти за издаване на банкови карти от финансови институции с технологии на DataCard.

Банка ДСК избира Комитекс за реализация на проект за клиентска идентификация

01.08.2016

Банка ДСК избира Комитекс за реализация на проект за клиентска идентификация

След тръжна процедура Банка ДСК избира предложена от Комитекс технология за идентификация на клиентите в банковите офиси чрез сканиране на личните документи със специализирани ID скенери от Regula. В рамките на проекта фирмата разработва и предоставя и софтуерна среда на улеснена интеграция Wrapper, чрез която банката интегрира скенерите в своите „Клонове на бъдещето“.

Доставка на FII технологии за Македония

01.03.2017

Доставка на FII технологии за Македония

Комитекс става доставчик на банка в Македония за издаване на място на банкови карти с доставката на специализирано оборудване FII от Entrust Datacard.

Инсталация на картова персонализираща система за банкови карти

01.05.2017

Инсталация на картова персонализираща система за банкови карти

Комитекс доставя и инсталира високопроизводителна персонализираща система Matica S7000 в картовия център на Интеркард Файнанс. На системата се персонализират визуално и електронно всички видове EMV банкови карти, издавани от ICF.

УНСС стартира издаване на студентски книжки върху смарткарти

01.09.2017

УНСС стартира издаване на студентски книжки върху смарткарти

Чрез предоставени от фирмата технологии, know-how и оборудване за смарт карти, УНСС и Комитекс стартират съвместно уникален за Европа проект по издаване на студентски книжки върху носител хибридна безконтактна смарт карта. В рамките на проекта освен доставки, Комитекс поема ангажимент целогодишно да персонализира печатно и електронно карти DesFIRE като студентски книжки. Пластиката освен студентска книжка е още и банкова дебитна карта на Банка ДСК, а също така и идентификация за студентски права в системата ISIC.

МВР Гранична полиция закупува ID скенери

01.04.2018

МВР Гранична полиция закупува ID скенери

Комитекс печели безапелационно оспорван търг за доставка на специализирани скенери Regula за лични документи и оборудва важни ГКПП на България с най-новата техника.

Доставка на решение за FII за Тексимбанк

01.11.2018

Доставка на решение за FII за Тексимбанк

Комитекс доставя специализирани принтери Evolis Elypso за моментно издаване на платежни банкови карти в клоновете на Тексимбанк, с което банката става първата финансова институция в България, предлагаща такава услуга във всичките си клонове. Принтерът е интегриран и управляван от CBS на банката.

Комитекс – регионален дистрибутор за ЦИЕ на Matica Technologies

01.06.2019

Комитекс – регионален дистрибутор за ЦИЕ на Matica Technologies

След ползотворно дългогодишно партньорство с Matica Technologies, Комитекс е избран за регионален търговски и логистичен център за Централна и Източна Европа.

Ново партньорство с FingerTec

01.07.2019

Ново партньорство с FingerTec